- Stevig aluminium frame
- Ca. 16 mm dubbele kanaalplaten
- Duurzaam & weerbestendig
- Zonder bodem
Koude bak
- Stevig aluminium frame
- Ca. 16 mm dubbele kanaalplaten
- Duurzaam & weerbestendig
- Zonder bodem
- Stevig aluminium frame
- Ca. 16 mm dubbele kanaalplaten
- Duurzaam & weerbestendig
- Zonder bodem
- Stevig aluminium frame
- Ca. 16 mm dubbele kanaalplaten
- Duurzaam & weerbestendig
- Zonder bodem
- Stevig aluminium frame
- Ca. 16 mm dubbele kanaalplaten
- Duurzaam & weerbestendig
- Zonder bodem
Wat is een koude bak?
Een kweekbak zonder bodem en met deksel wordt koude bak genoemd. Een andere traditionele benaming is platglas. Omdat de bak niet verwarmd wordt, heten deze soort kweek bakken ook koude bakken.
Hoe je een koude bak als kweekbak gebruikt
Een kweekbak in de tuin is een geweldige manier om je eigen groenten en kruiden te kweken. Onze kweek bak is een koude bak van dubbele kanaalplaten die regen en wind buiten houden. Hierdoor kan het moestuinseizoen aanzienlijk worden verlengd en kun je het hele jaar door meest uiteen lopende gewassen zaaien. De sleutel tot succes is wel weten hoe een kweekbak werkt en deze optimaal benutten. Maar uiteindelijk hebben kweekbakken veel voordelen. Je hebt minder last van onkruid en plagen, en je bespaart ruimte in je tuin.
Een kweekbak met deksel houdt de warmte vast en beschermt je plantjes tegen vorst. Dit is essentieel voor het kweken in kweekbak in koude maanden. Overweeg een kweekbak te kopen die groot genoeg is voor je behoeften.
Maar wat kun je kweken in een kweekbak? De keuze is enorm! Sla, spinazie, radijsjes en zelfs jonge tomatenplanten gedijen goed in een kweekbak tuin. Door plantjes te kweken in een kweekbak verleng je het groeiseizoen en bescherm je je planten tegen ongunstige weersomstandigheden.
Een kweekbak voor buiten biedt ook het voordeel van mobiliteit. Je kunt de bak verplaatsen naar de beste plek in je tuin voor optimale zonlicht en bescherming tegen wind. Een koude bak is voor beginners en gevorderden een handig hulpmiddel.
Voordelen van onze kweekbakken
Zelfvoorzienend in de winter
Een kweekbak in de moestuin met deksel voorziet de plantjes van een beschermend dak in de winter, zodat je de bak tijdens het koude seizoen kunt blijven gebruiken.
Dubbele 16 mm polycarbonaatplaten
De dubbele 16 mm polycarbonaatplaten van onze bak zijn stevig bevestigd aan het aluminium frame en laten geen wind door. Daardoor kan vorst de kweekbak niet binnendringen.
Rondom transparant
Onze kweekbakken zijn compleet van transparante polycarbonaat kanaalplaten en laten daardoor veel daglicht binnen. De deksels zijn voorzien van raamuitzetters.
Overal te plaatsen
Je kunt de koude bak ofwel bevestigen op een kweektafel of op de grond van je moestuin en het kan op ieder moment worden verwijderd.
Rugpijn van het tuinieren in een koude bak?
Zeg vaarwel tegen rugpijn met een verhoogde kweekbak! Tuinieren zonder bukken en met het gemak van werken op ideale hoogte. Geniet van minder rugbelasting, uitstekende drainage en luchtcirculatie voor een florerende moestuin. Maak tuinieren weer een plezier en plaats je koude bak op een tuintafel of bestel nu ons moestuinbak-opzetstuk!
Tuintips – Zaaien in een koude bak
De termen kweekbak, koude bak en broeikas worden vaak door elkaar gebruikt. Uiteindelijk beschrijven ze allemaal dezelfde functie, namelijk jonge gewassen te beschermen tegen nachtvorst en andere weersinvloeden en het kweekseizoen te verlengen. In ieder geval staan deze kassen helemaal aan het begin van de planten- of groenteteelt.
Hoe gebruik je een kweekbak optimaal?
Wil je succesvol kruiden kweken in een kweekbak? Beginners starten het beste met een kruiden kweekbak. Een kweekbak met kruiden is ideaal voor het opstarten van jonge kruidenstekjes. Maar wat kan er in een kweekbak? Denk aan basilicum, tijm, sla en zelfs tomaten!
Door een kweekbak te gebruiken heb je controle over de groeiomstandigheden. Plaats je bak op een zonnige plek en geef regelmatig water. Wat in kweekbak kan, hangt af van je voorkeur en seizoen. Dus, hoe gebruik je een kweekbak optimaal? Zorg voor goede ventilatie, juiste temperatuur en voldoende licht. Je zult verbaasd zijn hoe snel je planten groeien in een goed beheerde kweekbak voor kruiden en groenten!
Zaailingen opkweken in een koude bak
Een koude bak biedt bescherming tegen kou en vorst, waardoor je eerder kunt beginnen. Maar wat als je zaailingen niet groeien zoals je wilt? Controleer of ze genoeg licht en water krijgen. Zaailingen water geven is cruciaal, maar overdrijf niet om schimmel te voorkomen.
Vraag je je af wanneer zaailingen naar buiten kunnen? Wacht tot ze sterk genoeg zijn en de kans op vorst voorbij is. Je kunt de zaailingen tegen slakken beschermen met natuurlijke vijanden of barrières. Zaailingen uitdunnen helpt ze sterker te worden. Als je zaailingen te snel groeien, haal ze uit de zon en verlaag de temperatuur daardoor iets. Zaailingen toppen zorgt voor bossigere planten.
Weten hoe zaaien in een kweekbak precies werkt, maakt het verschil tussen succes en falen. Creëer een ideale omgeving voor je zaailingen en geniet van een weelderige oogst!
Zaailingen verspenen naar een mini kas
Zaailingen verspenen is een cruciale stap voor gezonde plantjes. Dit doe je wanneer ze hun eerste echte blaadjes hebben. Het zorgt voor sterke wortels en robuuste groei. Maar wanneer zaailingen verspenen? Het beste moment is vroeg in de ochtend of laat in de middag om stress te minimaliseren. Bij het zaailingen verpotten is voorzichtigheid geboden. Gebruik een lepel om de plantjes voorzichtig uit de grond te halen zonder de wortels te beschadigen. Paprika zaailingen verspenen vergt speciale aandacht; ze houden van warmte en licht. Voor tomaten geldt hetzelfde, dus wanneer tomaten zaailingen verspenen? Doe dit zodra ze ongeveer 10 cm hoog zijn. Paprika en tomaten zaailingen verspenen naar een mini kas biedt een beschermde omgeving voor optimale groei.
Kweekbak met lamp en andere hulpmiddelen
We weten dat een verwarmde kweekbak een stabiele omgeving voor je zaailingen biedt. Staat jouw bak niet op een zonnige plaats, combineer je de kweekbak met een lamp en je creëert ideale omstandigheden.
Een warmtemat kweekbak helpt bij het behouden van de perfecte temperatuur, vooral in de vroege stadia van groei. Overweeg een kweekbak met verwarming en een warmtemat voor zaailingen voor optimale warmte. Een kweekbak met waterreservoir zorgt ervoor dat je planten altijd genoeg water hebben, zonder dat je constant hoeft te gieten.
Een kweekbak met licht en verwarming combineert de voordelen van beide, waardoor je planten sneller en gezonder groeien.
Inzetmogelijkheden van kweekbakken in de moestuin
Kweken van groentes
De koude bak, ofwel kweekbak, is vooral populair als “groente kweekbak” voor verse groenten. Je kunt snel en eenvoudig sla kweken in een kweekbak. Je hebt binnen no-time verse blaadjes voor je salade. Ook tomaten zaailingen gedijen in een kweekbak voor groenten uitstekend in een beschermde omgeving. Of gebruik de bak als microgroenten kweekbak voor een extra gezonde toevoeging aan je dieet. Jonge scheuten van microgroenten zitten boordevol voedingsstoffen.
Het is belangrijk dat je stekken kiest die goede bak-buren zijn. Zoek van tevoren uit welke plant hoeveel ruimte nodig heeft. Je moet ook aandacht besteden aan vruchtwisseling: Mix geen sterke en zwakke groeiers naast elkaar.
Een kruidentuin bak
Een kruidentuin voor het hele jaar in een kruiden kweekbak met koude bak opzetstuk is een makkelijke manier om altijd verse kruiden bij de hand te hebben. Je kunt verschillende soorten kruiden kweken in een kweekbak zoals munt, basilicum, tijm, rozemarijn en peterselie. Het voordeel van kweekbak kruiden: je kweekt je plantjes biologisch, ze zijn beschermd tegen vorst, wind en ongedierte. De kruiden kweekbak kun je makkelijk verplaatsen naar een zonnige of schaduwrijke plek.
Een planten kweekbak voor het afharden
Planten afharden is een proces waarbij je planten die binnen zijn gekweekt laat wennen aan de omstandigheden buiten. Wanneer stekjes naar buiten kunnen hangt dus af van de temperatuur. De overgang van binnen naar buiten kan namelijk groot zijn voor jonge kweekbak planten, die in de volle grond moeten. Laat de zaailingen afharden en ze wennen aan de temperatuur door ze buiten te beschermen met een koude bak op de grond. Dit is belangrijk om te voorkomen dat je planten beschadigd raken door de kou, de wind of de zon.
Materiaal van koude bakken
Het materiaal van je koude bak is belangrijk voor succesvol tuinieren. Een plastic kweekbak is licht en goedkoop, ideaal voor beginners. Een kweekbak van glas biedt optimale lichtdoorlaat, wat essentieel is voor de groei van je planten. Een kunststof kweekbak daarentegen houdt de warmte goed vast, perfect voor vroege zaailingen. Voor duurzaamheid kies je een kweekbak met aluminium frame en polycarbonaat platen. Kweekbakken van plastic zijn robuust en weerbestendig. Onze kweekbak van kunststof, ofwel polycarbonaat, bestaat uit een stevig aluminium frame met dubbele kanaalplaten van ca. 16 mm dikte en soepel te openen deksels.
Een koude bak zelf maken of opbouwen
Een kweekbak maken of opbouwen is heel eenvoudig. Zoek je een koude bak voor je moestuinbak? Kies uit ons assortiment een opzetstuk met de juiste afmetingen passend bij je moestuinbak. Je kunt uit onz Caro en Doris productlijn ook een model bestellen als je een koude bak wilt maken zonder moestuinbak eronder. Volg de montagehandleiding voor de opbouw. Je kunt de koude bak naderhand altijd nog aanvullen met een verwarmingsmatje of lampen. Met verwarmingsmatjes is het heel eenvoudig om een verwarmde kweekbak zelf te maken voor temperatuurgevoelige zaailingen. Of je nu zelf een kweekbak gaat maken of een kant-en-klare set online koopt, wij wensen je veel succes met het kweken!
Veelgestelde vragen over koude bakken
Waar is de beste locatie voor de koude bak?
In welke afmetingen zijn de koude bakken verkrijgbaar?
Wanneer kun je in de koude bak zaaien?
Klantenservice
Wil je een opzetstuk voor je kweekbak kopen? Wil je advies over onze handige koude bakken? Weet je bijvoorbeeld niet zeker of je de koude bak wilt gebruiken met of zonder een moestuinbak? Of wil je gewoon meer weten over onze tuinkassen? Heb je specifieke vragen over het materiaal, de deksels, de kleuren of de afmetingen van onze modellen? Geen probleem! Onze deskundige klantenservice helpt je graag. Samen vinden we de perfecte bak, kas of accessoire voor het door jou gewenste gebruik!
Professioneel advies