excl. btw
Urban gardening

Urban gardening – eigen groenten kweken in de stad

Urban gardening, ook wel stadslandbouw genoemd, is een groeiende trend in Nederland waarbij bewoners van stedelijke gebieden tuinieren en voedsel verbouwen.

Naar de tuinkassen

Urban gardening in Nederland komt in verschillende vormen voor. Zo zie je dat balkons en dakterrassen omgetoverd worden tot kleine tuinen met bloemen, kruiden en groenten. Steeds meer gemeenschappelijke tuinen en stadslandbouwprojecten waar bewoners samen aan werken, ontstaan. Je zult vaker verticale tuinen aan gevels van gebouwen ontdekken en ongebruikte stukken grond in wijken worden omgevormd tot moestuinen. Tevens ontstaan stadsboerderijen en voedselbossen in en rond steden.

Wat is urban gardening?

Urban gardening is een innovatieve manier van stadstuinieren, waarbij de stadse omgeving wordt omgetoverd tot groene oases. Dit kan variëren van een kleine urban moestuin op een balkon tot de uitgebreide daktuin Rotterdam, zoals de bekende DakAkker. In steden als Rotterdam en Amsterdam zie je steeds meer urban gardens opduiken, waarbij bewoners hun eigen groenten en kruiden verbouwen.

Een populair voorbeeld van urban agriculture is het concept van de community garden. Hier komen buurtbewoners samen om in een gezamenlijke tuin te werken. Samen tuinieren zorgt niet alleen voor verse producten, maar versterkt ook de sociale cohesie in wijken.

Voor degenen die geen eigen ruimte hebben, bieden sommige initiatieven een stadstuinieren abonnement, waarbij je een plekje in een urban farm kunt huren. Steeds meer urban farmers kiezen voor deze vorm van city farming, waarbij ze lokaal en duurzaam voedsel produceren.

Wil je zelf aan de slag met een urban garden? Er zijn genoeg bronnen beschikbaar, zoals het urban gardening boek of het praktische handboek urban gardening, waarmee je leert hoe je je eigen groene paradijs kunt creëren, midden in de stad.

Urban gardening biedt verschillende voordelen voor Nederlandse steden:

  • Verbetering van de luchtkwaliteit en vermindering van het hitte-eiland effect.

  • Bevordering van biodiversiteit en leefomgeving voor dieren.

  • Versterking van sociale cohesie in buurten.

  • Bijdrage aan lokale voedselproductie en voedselzekerheid.

  • Educatieve waarde over natuur en duurzaamheid.

Volkstuin – de voorloper van urban gardening

Voorloper volkstuin in de stad

De volkstuin is al decennialang een begrip in Nederland en kan gezien worden als de voorloper van het moderne urban gardening. Een volkstuintje biedt stadbewoners de mogelijkheid om in een groene omgeving te ontsnappen aan de drukte en hun eigen groenten en fruit te verbouwen. Of je nu een volkstuin wilt huren of zelfs een volkstuin wilt kopen, het blijft een populaire keuze voor wie houdt van tuinieren in de buitenlucht. Maar, wat kost een volkstuin eigenlijk? Dit varieert sterk afhankelijk van locatie en voorzieningen. De prijs voor een volkstuin te huur kan uiteenlopen van enkele tientjes tot honderden euro's per jaar. Wil je meer luxe, dan kun je ook kiezen voor een volkstuin met huisje, waar je zelfs kunt overnachten. Heb je haast? Kijk dan naar een volkstuin zonder wachtlijst, hoewel deze schaars kunnen zijn.

Voor wie net begint, is het goed om stil te staan bij de voor- en nadelen van een volkstuin. Het vereist toewijding, maar biedt ook heerlijke beloningen: eten uit de volkstuin is verser dan ooit! Met de juiste volkstuin ideeën kun je jouw eigen paradijs creëren. Begin vandaag nog en ontdek de vreugde van je eigen stukje natuur in de stad.

Eigen groenten kweken in een urban garden

Het zelf eigen groenten kweken in een urban garden is een geweldige manier om gezond en vers te eten. Of je nu kiest voor een kleine stadstuin of een dakterras, de mogelijkheden zijn eindeloos. Door eigen groenten en fruit te kweken ontdek je het plezier van zelfvoorzienend leven.

Van sappige tomaten tot knapperige sla – eigen groenten verbouwen in eigen tuin brengt voldoening én smaak. Zelfs met beperkte ruimte kun je gemakkelijk eigen groente kweken in potten of verhoogde bakken. Begin vandaag nog met eigen fruit kweken en eigen groente verbouwen en geniet van de oogst uit je eigen tuin!

Een urban garden in je tuinkas

Een kleine tuinkas is dé ideale plek om een weelderige urban garden te creëren, zelfs in beperkte ruimte. Met een kleine kas in je tuin kun je het hele jaar door genieten van verse kruiden, groenten en bloemen, ongeacht het weer. Een kleine kas voor je moestuin biedt beschutting en een gecontroleerd klimaat, waardoor je planten optimaal kunnen groeien. Van tomaten tot kruiden, met een kas in je tuin transformeer je elke hoek in een vruchtbare oase.

    Urban gardening op je daktuin

    Met urban gardening op je daktuin benut je elke centimeter van je stadsruimte optimaal. Een daktuin transformeert je dak in een levendige groene ruimte. Tussen de stadse hoogtes creëer je je eigen stukje natuur waar je groenten, bloemen en kruiden kunt kweken. Het proces van een daktuin aanleggen vraagt zorgvuldige planning en de juiste materialen, maar de resultaten zijn verbluffend. Met de juiste daktuin opbouw kun je een duurzame en productieve oase creëren. Daktuinen bieden niet alleen rust, maar ook een groene bijdrage aan de stad!

    Groente kweken op een balkon

    Met groente kweken op een balkon creëer je je eigen stadsoase, zelfs met beperkte ruimte. Van tomaten tot paprika's, je kunt verrassend veel groente en fruit kweken op balkon. Gebruik potten, verticale tuinrekken of zelfs een kleine kas voor op balkon om je planten te beschermen en optimaal te laten groeien. Het proces van groente kweken op een balkon is eenvoudig en lonend, en geeft je toegang tot verse producten, rechtstreeks van je eigen balkon! Kijk hier voor inspiratie over verticaal tuinieren!

    Kippen houden in een urban garden

    Kippen houden

    Kippen houden in een urban garden is niet alleen leuk, maar ook praktisch. Dagelijks verse eieren uit je eigen tuin en een levendige sfeer door het gezellige gekakel van de kippen. Voordat je begint, is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de regels van kippen houden en wat er allemaal bij komt kijken. Vraag je je af: Mag je kippen houden in een woonwijk? Het antwoord is meestal ja, maar check de lokale regelgeving, zeker als je in een huurwoning woont. Mag je kippen houden in een huurhuis? Dit hangt af van je huurcontract en de afspraken met de verhuurder. Hoeveel kippen mag je houden zonder vergunning? In veel gevallen geldt dat je tot vijf kippen mag houden zonder vergunning, maar dit kan per gemeente verschillen. Zelfs met beperkte ruimte kun je beginnen.

    Kippen houden in een kleine tuin is perfect haalbaar, zolang de kippen voldoende ruimte hebben om rond te scharrelen. Zelf kippen houden vereist een goed kippenhok, voldoende voedsel en vers water. En je hebt geen haan nodig, want kippen houden zonder haan werkt prima. Zorg dat je weet wat je nodig hebt om kippen te houden, vooral in de koudere maanden. Kippen warm houden in de winter vergt wat extra aandacht, maar met de juiste isolatie en beschutting komen ze de kou goed door. Kortom, kippen houden in de stad is een verrijking van je tuin én je dagelijks leven! Denk goed na, voordat je aan kippen begint, er zijn ook nadelen die je misschien graag over het hoofd ziet.

    • Geluidsoverlast:

      Kippen kunnen behoorlijk wat geluid maken, vooral in de vroege ochtend. Dit kan storend zijn voor jezelf en je buren.

    • Mest en stank:

      Kippen produceren veel mest, wat kan leiden tot stankoverlast als het niet goed wordt opgeruimd. In een kleine tuin kan dit snel een probleem worden.

    • Ongedierte:

      Kippen en kippenvoer kunnen ongedierte aantrekken zoals ratten, muizen en vliegen.

    • Schade aan de tuin:

      Kippen kunnen je tuin omwoelen en schade toebrengen aan planten en bloemen

    • Ziektes:

      Kippen kunnen ziek worden en medische zorg nodig hebben, wat kosten met zich meebrengt.

    • Dagelijkse verzorging en kosten:

      Kippen hebben dagelijks verzorging nodig, wat tijd en toewijding vereist en kosten veroorzaakt.

    Microgreens – wat zijn dat en welke zijn geschikt voor een urban garden?

    Microgreens

    Micro greens zijn jonge, eetbare plantjes die geoogst worden wanneer ze slechts enkele centimeters groot zijn. Ondanks hun kleine formaat zitten ze boordevol smaak en voedingsstoffen. Maar wat zijn microgreens precies? Het zijn de zaailingen van groenten en kruiden, zoals radijs, broccoli, of koriander, rucola, die al na enkele weken geoogst kunnen worden. Ze zijn groter dan kiemen, maar kleiner dan volgroeide planten.

    Voor een urban garden zijn micro groenten ideaal. Je kunt ze eenvoudig in potten of bakken kweken, zelfs op een vensterbank. Microgreens kweken is gemakkelijk en snel, en je hebt niet veel ruimte nodig. Heb je geen zin om zelf te kweken? Je kunt ook microgreens kopen of microgroenten zaden aanschaffen om thuis aan de slag te gaan.


    Microgreens

    Bladgroenten
    • Rucola: pittige, peperige smaak
    • Boerenkool: milde, licht zoete smaak
    • Snijbiet: zachte, licht bittere smaak
    • Paksoi: milde, licht peperige smaak
    • Spinazie: zachte, licht zoete smaak
    Kruiden
    • Basilicum: aromatisch, zoet met een vleugje peper
    • Koriander: frisse, citrusachtige smaak
    • Kervel: licht anijsachtige smaak
    • Peterselie: frisse, licht peperige smaak
    • Bieslook: milde uiensmaak
    Koolsoorten
    • Broccoli: milde, nootachtige smaak
    • Rode kool: zoete, licht peperige smaak
    • Bloemkool: milde, nootachtige smaak
    Overige groenten
    • Radijs: scherpe, peperige smaak
    • Biet: zoete, aardse smaak
    • Erwten (pea shoots): zoete, erwtenachtige smaak
    • Zonnebloem: nootachtige, licht zoete smaak
    Speciale soorten
    • Mosterd cress: vurige smaak, lijkend op mierikswortel of wasabi
    • Waterkers: pittige, peperige smaak

    Veelgestelde vragen over urban gardening

    Is urban gardening hetzelde als urban farming?

    Welke mini boerderijdieren zijn geschikt voor een urban garden?

    Welke initiatieven of gemeenschappen in Nederland ondersteunen urban gardening?

    Heb je nog vragen?

    Nog niet helemaal zeker, prijsinformatie nodig of nog op zoek naar de juiste tuinkas? Laat je telefonisch adviseren door onze deskundige klantenservice +31 591 728443 of stuur een e-mail via ons contactformulier.

    Mirjam Boumans

    Mirjam

    Editor

    Welkom bij ons online magazine!

    Ik ben Mirjam, een van de redacteuren. Hier deel ik alles met je over onze producten: praktische informatie, tips en trucs om een expert te worden en het meest geschikte model voor jouw project te kiezen. In mijn artikelen doe ik ideeën op voor het inrichten van je tuin met een tuinpaviljoen, het decoreren van je feesttent voor een evenement en nog veel meer. De wereld van tenten zal geen geheimen meer voor je hebben!

    Tot ziens online!

    Alle artikelen